Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η γραφειοκρατία ζέχνει προδοσία! Οι εργατοπατέρες προχωρούν σε νέες Βάρκιζες


Σε νέα βάθη κατάπτωσης έφτασαν οι γραφειοκράτες της ΟΛΜΕ! Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πριν καν αποφασιστεί η απεργία επίταξε τους καθηγητές, αυτοί στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ -και ενώ ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν τα φύλλα επίταξης- ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 90%) υπέρ της απεργίας κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Επιπλέον, την Τετάρτη 15/05 αποφάσισε και η ΔΟΕ να οργανώσει απεργία διαρκείας μαζί με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φάνηκε ότι κάτω από την πίεση των εργαζομένων και άλλοι κλάδοι του δημοσίου θα καλούσαν σε απεργία. Και όλα αυτά παρά την απεργοσπαστική ανταπεργία που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ (μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ) για την Τρίτη 14/05 και τον ολοκληρωτικό πόλεμο λάσπης που εξαπέλυσαν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Όμως, ενώ λοιπόν η μόνη δουλειά που είχαν να κάνουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ ήταν να επικυρώσουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ τους και να οργανώσουν την απεργία, αυτοί αναζητούσαν τρόπο για να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 10 ωρών της ΟΛΜΕ βρέθηκε λοιπόν η λύση. Με κοινή πρόταση ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝΕΚ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) αποφασίστηκε εκτός από την ίδια την απεργία να ψηφιστεί και “αν υπάρχουν κοινωνικοί και πολιτικοί όροι στήριξης της απεργίας”! Και εκεί άρχισε ο γραφειοκρατικός παραλογισμός. Στην ψηφοφορία για την ίδια την απεργία οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ ψήφισαν κατά 92% υπέρ. Στην ψηφοφορία όμως για το “αν υπάρχουν οι όροι...” οι πρόεδροι, μιας και δεν είχαν κάποια σχετική απόφαση των συνελεύσεών τους, ψήφισαν κατά το δοκούν, δηλαδή 24% υπέρ, 57% λευκό και 19% κατά, με αποτέλεσμα η ηγεσία της ΟΛΜΕ πατώντας πάνω στο καταστατικό που ζητάει πλειοψηφία 66% για απεργία να αποφασίσει αυθαίρετα ότι ακυρώνεται η απεργία!

Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ποιος είναι ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας κάθε απόχρωσης στο εργατικό κίνημα. Δεν είναι απλώς εμπόδιο και ανάχωμα, αλλά ενεργή αντίδραση και προδοσία. Και αν η στάση των κυβερνητικών της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ ήταν αναμενόμενη σε όλους, τώρα έπεσαν οι μάσκες και για τους εργατοπατέρες ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Το μεν ΠΑΜΕ εξ αρχής στάθηκε εχθρικό στον απεργιακό αγώνα και δέχτηκε την μαζική αποδοκιμασία των εκπαιδευτικών· ο δε ΣΥΡΙΖΑ όμως ενώ στις συνελεύσεις εμφανιζόταν υπέρ της απεργίας με τον πιο ύπουλο τρόπο την μαχαίρωσε πισώπλατα στην ΟΛΜΕ. Είναι φανερό ότι αυτή η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για το θάψιμο της απεργίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμα ένα πειστήριο “κυβερνητικής υπευθυνότητας” προς αστούς και Ε.Ε., όπως ήταν και τα ανοίγματα του Τσίπρα στην ντόπια και διεθνή αστική τάξη (ομιλία στο ίδρυμα Καραμανλή, άνοιγμα προς Καμμένο, κτλ). Το ερώτημα είναι λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ήδη ξεπουλάει με τέτοιον τρόπο τους αγώνες τί θα κάνει εάν ποτέ γίνει κυβέρνηση;

Τίποτα δεν έχουμε πια να περιμένουμε από τους διάφορους εργατοπατέρες, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, όπως και το ΠΑΜΕ και τους νεόκοπους συνδιαχειριστές του συστήματος της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης τις οποίες ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανέναν κλάδο μόνο του να επιτύχει “μερικές νίκες” ή παραχωρήσεις από το χρεωκοπημένο κράτος, και έτσι αφαίρεσαν και τον τελευταίο “λόγο ύπαρξης” των διαφόρων γραφειοκρατικών καρεκλοκένταυρων. Μόνο με την ανεξάρτητη οργάνωση της εργατικής τάξης, με τον κοινό και συντονισμένο αγώνα όλων, μπορούμε να αντεπιτεθούμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε με προϋποθέσεις νίκης. Οι κοινωνικοί-ταξικοί αγώνες που έχουμε μπροστά μας, μέσα στην κατάσταση καπιταλιστικής χρεοκοπίας και μνημονίων, με το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις φασιστικές παρακρατικές ομάδες να δρουν ανοιχτά υπό την προστασία της αστυνομίας, απαιτούν την πάλη για την οργάνωση από τα κάτω, με μαχητικά σωματεία βάσης, απεργιακές επιτροπές και κέντρα αγώνα, συνελεύσεις γειτονιών και κάθε μορφής αυτο-οργάνωσης, της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. Για να ανατρέψουμε την τρισυπόστατη κυβέρνηση της τρόικας και κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση. Για να διαλύσουμε το κράτος της εκμετάλλευσης και της καταστολής, να τσακίσουμε όλους αυτούς που μας κλέβουν τις ζωές και να βάλουμε τα θεμέλια για μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη.

Όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε: Βάρκιζα τέλος!!!


Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σωματείων Βάσης,
Εργαζομένων, Ανέργων και Συλλογικοτήτων
protovoulia@mail.com

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο μοιράζεται σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου